Hogyan vedd észre, hogy “seggfejekkel” van dolgod?

Ha előre észrevesszük, sejtjük, hogy egy adott új munkahelyen, vagy új pozícióban fennáll a veszélye annak, hogy seggfejjel lesz dolgunk, van néhány dolog, amivel segíthetünk magunkon.

checklist-1

A következő technikákkal meg tudsz róla bizonyosodni, hogy valóban ez-e a helyzet. És ha igen, akkor ennek függvényében meg tudod hozni a döntést, hogy bevállalod-e azt.

  • Googlezz rá az emberre – soha nem lehet tudni, hogy milyen hasznos infót dob fel a világháló.
  • A megbízható pletyka aranyat ér – kérdezz körbe ismerőseidnél akik korábban az adott helyen dolgoztak, vagy esetleg még mindig ott dolgoznak, hogy mit tudnak, hallottak, pletykálnak pl. erről az főnökről, kollégáról. A belsős vélemények mindig elgondolkodtatóak.
  • Régi áldozatok, ellenségek – ismersz olyan valakit, aki ennek az embernek már áldozatául esett? Esetleg ádáz ellensége? Érdekes lehet meghallgatni az ő véleményüket is.
  • Más seggfejeknek való kitettség – ez az ember korábban dolgozott már együtt híres-hírhedt más seggfejekkel, esetleg most dolgozik együtt velük? Vajon milyen hatással van ez rá?
  • Rossz első benyomás – no comment, ez az, ami.
  • Rossz második benyomás – ha esetleg az elsőre még nem hallgattál volna, erre már lehet, hogy érdemes lenne.
  • Átokkal felérő, halovány dícséret erről az emberről másoktól – amikor elsunnyogják a véleményformálást erről az emberről, az is gyanús lehet. Alias maszatolás.
  • Csak adás van, vétel nincs? – hagy egyáltalán szóhoz jutni téged? Vagy csak tolja a sajátját? Milyen a kérdés-közlés arány?
  • Először csak a lábujjamat dugjam a vízbe? – ha van lehetőséged, kezdj az új helyen próbaidővel, vagy csak eg projekt erejéig. Ezzel is megadva magadnak a lehetőséget, hogy ha megérzéseid bebizonyosodnak, akkor le/ki tudj lépni.

Forrás: Robert I. Sutton – Kis seggfejkalauz

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s